Provsti reducerer CO2-udledningen med konkrete værktøjer

5. april 2020

Hos Folkekirken bakker man op om regeringens klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Men hvad er det helt præcist, man skal ændre i det enkelte sogn for at opnå så stor en reduktion?

Sådan spurgte provsten i Favrskov Provsti, Anders Bonde, sig selv i 2019. Og derfor søgte han råd hos EnergiTjenesten.

“Vi kan sagtens melde ud, at vi også går ind for at reducere udledningen med 70 procent, men det bliver en gratis omgang, hvis vi ikke bliver konkrete. Her måtte vi erkende, at vi havde brug for hjælp fra fagfolk”, siger provsten.

Vi kan se, at det nytter

EnergiTjenestens rådgiver Carsten Vejborg lavede herefter en gennemgang, der kortlagde sognets CO2-udledning i detaljer. På den baggrund kunne han komme med en række skræddersyede værktøjer til at reducere den.

Provstiet havde allerede i perioden 2012-2015 fået foretaget en energigennemgang, der resulterede i en nedgang i CO2-forbruget på 13 procent. Med eksemplerne fra deres hverdag blev Anders Bonde motiveret til at gå ind og tage det ansvar, han mener, de også har som kirke.

“Der er mange ting, der har været en øjenåbner i det. Det er meget sjovere, når man kan komme ind i den konkrete virkelighed, og vi kan se, at det nytter. Det er helt sikkert en motivationsfaktor”, siger provsten.

“Og så er det en gave at have nogen som EnergiTjenesten, der med respekt for virksomheden leger med opgaven”.

Kontakt os for mere information

Overraskelse på kirkegården

Ifølge Anders Bonde var han blandt andet overrasket over, at spagnum, som bruges til jordforbedring på mange kirkegårde, er en rigtig dårlig forretning, når CO2-regnskabet skal gøres op.

Derfor er det et af de steder, som sognet nu har kunnet nedbringe den samlede udledning.

Favrskov Provsti er undervejs i samarbejdet blevet inspireret til at dele den viden, det har fået med sig, med andre af Folkekirkens provstier. Det har resulteret i en klimarapport, hvor man har samlet 36 af EnergiTjenestens redskaber til at nå klimamålsætningen

Klosterport 4F 1.sal
8000 Aarhus C
Telefon: +45 30 30 65 36
E-mail: mail@energitjenesten.dk

Til din tjeneste

menu-circlechevron-right-circle